Norway's Olympic badge
Training started in Oslo, June 1936.

After a 10 day stay at the Trollvass-cabin in Lillevand, Oslo. The Norwegian boxing team arrive at the Stettiner Bahnhof in Berlin, on August the 6th. The team consisting of the participants Asbjørn Berg-Hansen, Ragnar Haugen, Rudolf Andreassen, Henry Tiller, Jarl Johnsen and Erling Nilsen, accompanied by team leader, and president of the Norwegian Boxing Federation, Leif Bøhmer, referee Haakon Winther, and trainer and second Pete Sanstøl, were met by the prefect/house master of the Norwegian Olympic village, Mr. Aksel W. Floer, and the Norwegian troupe's German 'Ehrenofficier' (Honorary Service officer), a First Lieutenant Hahn, who escorted them out to the Olympic village.

The 84 man and 2 woman strong Nowegian team defiling through the Olympic arena
- The 84 man and 2 woman strong Norwegian team defiling through the Olympic arena. -


The Norwegian boxing team arriving in Berlin
Jarl Johnsen, Leif Bøhmer (troup leader), Ragnar Haugen, Henry Tiller, Haakon Winther (referee), Pete Sandstøl (second), Asbjørn Berg-Hansen, Rudolf Andreassen.

Full bout list for the Norwegian team:

Asbjørn Berg-Hansen - Flyweight
Ragnar Haugen - Lightweight
Rudolf Andreassen - Welterweight
Henry Tiller - Middleweight
Jarl Johnsen - Light-heavyweight
Erling Nilsen - Heavyweight

 

The Olympic boxing arena:

The boxingrings in Deutschlandhalle
- Boxing proceeded in two rings in Deutschlandhalle, which had a spectator capacity of 20.000 -


 

Starting-pass/Startausweis
- Asbjørn Berg-Hansen's starting pass for boxing in ring A -The Newspaper reports:

10 August:

Aftenposten:

Fra Aftenpostens olympiaredaksjon.

Berlin, 10. august.

De olympiske boksekamper tok sin begynnelse klokken 15 i eftermiddag, i Deutschland-Halle, og fortsatte så sammesteds klokken 20.30. Det mektige og stilige lokale var meget godt besatt, selv i de innledende kamper, men selvfølgelig kunde ikke disse trekke nogen 20-25,000 som lokalet kan rumme. Det var nok 12,000 tilskuere under kampene i aften.

I motsetning til de øvrige olympiske konkurranser var arrangementet her ikke så bra.

Asbjørn Berg-Hansen, Norge - Russel, England, fluevekt.

Pussig nok traff disse to sammen i denne turneringen. Som bekjent møttes de i landskampen Norge-England i Oslo i desember, et møte som endte med en sikker seier for nordmannen.

Berg-Hansen vant i dag ennu klarere. Russel gikk energisk på i første runde, men den langarmede nordmann holdt ham på avstand, og plukket efter hvert points nok til at runden ble hans. Første runde var endel tam. Nordmannen brukte rette venstre, og lange høiresving hvorav han dog misset en del. Fra annen runde av satte

Berg-Hansen tempoet op,

og fra nu av dominerte han fullstendig kampen. Han benyttet med flid dobbelte rette støt, og blev lønnet med sterkt bifall fra publikum. I slutten av tredje runde var Russel 'groggy' efter et par gode treffere. Hansens seier var sikker, og meget populær.

 

Sportsmanden:

            Iltelfon mandag aften....

Asbjørn BERG-HANSEN var den første av våre boksere som var i ilden. Som motstander hadde han trukket engelskmannen Russel. Samme mann som han møtte i landskampen i 'Colosseum' i vinter. Russel skulde efter sigende være i aller beste form og er da også Ørikets beste fluevekter. Han virket sterkere, men er noe langsom og hadde ingen parade for Berg-Hansens rette venstre og direkte høire.

Første runde var temmelig jevn. Berg-Hansen slo meget, men hadde dårlig balance. I annen runde var nordmannen meget mer til sin fordel. Han langet ut prektige rette venstre og runden som var god bød på meget avstandsbokning. Runden gikk stort sett til Berg-Hansen.

Tredje runde begynte tamt. Berg-Hansen var trett og de første minutter var jevnt. Men så spurtet vår lille flue og satte inn 5-6 pene høire støt.

Stort sett var kampen ikke god, og den bød slett ikke på så megen teknisk boksning som under landskampen. Men efter hvad jeg så av fluevektere of formiddag så er Berg-Hansen blandt de beste. Den eneste som var like god var amerikaneren Louis Laurie.

Berg-Hansens seier var helt fortjent og vi var ikke engstelige for dommerkollegiet - som bestod av en fransk, en tysk, en rumensk - avgjørelse.


Asbjørn Berg-Hansen dodging a blow from Alfred Russell (on the right)

 

Dietrichson, Tidens Tegn:

Andreassen og Berg Hansen går videre.


Berlin, 10. august.   

I motsetning til Olympiastadion og det spesielle svømmestadion er arrangementet ved første dags boksekamp i Deutschlandhalle usedvanlig slett. Ingen vet noen ting, våre to bokseledere [Leif] Bøhmer og [Haakon] Winther løper forvirret omkring uten å ha fått noen plass og på pressens spesielle plasser sitter fjerne og nære bekjente av bokserne, deltagere i andre idrettsgrene og andre. Meget generende virker det for de aktive at gongongerne i de to ringer er av nøiaktig samme låt, det bringer bare tull.

Av våre egne boksere står tre mann over til i morgen - uten at de derved har fått noen walk over. Ragnar Haugen, Tiller og Erling Nilsen skal først ha kamp i morgen. Alle de norske boksere befinner sig i ypperlig form og ingen av de seks hadde vektvanskeligheter under veiningen. Først langt ute i veiningen opdaget forøvrig vår mellemvekter Tiller at vekten stadig viste tre hekto for meget.

Asbjørn Berg Hansen var allerede i formiddag i oppgør med sin motstander fra vinterens landskamp, Russel, England. Vår mann viste utmerket boksing og vant samtlige tre runder. Han hadde litt glatte støvler og følgen var at en rekke av hans lange sving satt for langt bak. Forøvrig scoret han på rette venstre stoppestøt og også på presise hook. Berg Hansen vant en enstemmig og like klart som sist vinter og Daniel Eie [formann/president i Norges landsforbund for Idrett & Olympiske Komité] var første mann som gratulerte nede i garderoben. Forøvrig var de av Berg Hansens konkurrenter vi rak å se ikke av særlig høi klasse.

 


Asbjørn Berg-Hansen:

Det var jo litt rart å gå op som første nordmann og olympiaden har jo sine egne fornemmelser. Derfor gikk det hele ikke så bra i første runde. Jeg blev trettere en jeg bruker. I annen runde fikk jeg dog godt tak på kampen. Og i tredje da HAN var trett satte jeg i for fullt og slog og slog.

Leif Bøhmer (president i N.B.F.):

Rot og sommel i formiddag. Morsomt at Berg-Hansen begynte så godt. Riktig med slik fighting-spirit selv om det gikk ut over hans boksning. Han vant soleklart og det er tingen.

 


12 August:

Leif Henrichsen, Aftenposten:

Asbjørn Berg-Hansen blev bortdømt.

Nordmannen kom op allerede i første kamp ved aftenens stevne. Det blev med engang stor stemning i det tett befolkede lokale med over 15,000 tilskuere. Berg-Hansens motstander var en liten tettbygget og kvikk mann.

Vi pleier ikke å undskylde norske nederlag med at våre egne blir bortdømt, men i dette tilfelle blev Berg-Hansen fratatt en helt oplagt seir. Det var så tydelig at nordmannen var den beste i denne kamp at publikum reagerte sterkt, da den annen fikk seieren.

Den kvikke amerikaner vant riktignok første runde sikkert. Nordmannen hadde vanskelig for å finne ut av ham, men fra annen runde av begynte Berg-Hansen å få taket på kampen. Med sine lange armer holdt han motstanderen på avstand, satte inn en hel rekke venstre etterfulgt av høire sving og slo både

til kropp og kjeve.

Laurie bokset også bra, slik at det blev god kamp. Berg-Hansen var dog tydelig best i denne runde. Tredje blev fullstendig nordmannens, og selv om han ikke på annen runde helt hadde tatt igjen det forsprang amerikaneren hadde oparbeidet sig i første, så tok han det og mere til allerede i løpet av første minutt i siste runde. Nordmannen dominerte derefter resten av runden og burde hatt en seier ned 3-4 point. Isteden blev han på en eller annen uforklarlig måte dømt som taper med 2 stemmer mot 1.

 

Dietrichson, Tidenes Tegn:

Berg Hansen bortdømt.

Berg-Hansen tapte efter vår mening urettferdig mot amerikaneren Laurie. Riktignok vant denne første runde, men vår mann ydet så gode saker i de to siste, at han utvilsomt burde hatt seieren efter norsk form for bedømmelse. Desverre satt det ikke noen engelskmann i komiteen og seieren gikk til amerikaneren med 2-1. Berg-Hansen laget en av sine beste kamper på lenge, han bokset mere variert enn i sin kamp i første omgang. De lange, litt vimsete slagene var der helt slutt med, istedenfor kunde vi i de to siste runder fryde oss over serier rette venstre stoppe-støt og kontraslag, mange av dem etterfulgt av pene høire kryss.

Også i nærkamp syntes vi, at vår mann var en strek foran de to siste runder. Amerikaneren var en kort, kraftig kar med ganske god bunn i slagene, men nordmannen laget kampen og skulde også av den grunn hatt et pluss. De danske boksere som satt bak oss heiet vår mann frem og avgjørelsen kom som en dusj både på dem og på de svenske pressefolk som hadde sett det meste av kampen. Pete Sanstøl [det norske lagets trener og sekundant] så helt uforstående ut, men det var bare marsj ut av ringen hvormed vår fjerde bokser er slått ut av kampen om gull, sølv og bronse.


Louis Daniel Laurie, bronzewinner in flyweight
- Louis Daniel Laurie, bronsevinner -

 


13 August:

Tidens Tegn:

Berg-Hansen
skulde ha vunnet.


Den sveitsiske dommer hadde 60-52 for vår mann.

Fra "T.T." utsendte med-
 arbeidere.

Berlin, 13. August.   

Bortsett fra avgjørelsen mot Asbj. Berg-Hansen i kampen i går er det ingenting å si på de dommer som er feldt i de norske bokseres kampe. Men Norges fluevekter vant igår sin kamp mot amerikaneren Laurie efter norsk form for bedømmelse.

Vi har undersøkt saken i dag og det viser seg at en av de tre dommere, den sveitsiske, hadde 60 points mot 52 for vår mann - altså en overdådig seier. Og de to andre dommere, en tysk og en fransk, hadde begge to knapp pointsseier for Laurie.

 

 

 

 

 

>BACK<

 

If you have any pictures or further info on the Olympic bouts, or noticed of any errors, please e-mail the